Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Тържествена вечер, посветена на 40-годишнината от изстрелване на космическите спътници „Интеркосмос България 1300“ ще се проведе на 11 ноември, от 18.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

По време на събитието ще бъде представен проект, иницииран от Граждански клуб ЛИПА за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България - 1300“, като символ на космическата слава на Стара Загора. 

 

1300

Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата „Интеркосмос България - 1300“. Вече е определено дори мястото, където монументът ще бъде поставен - до кръговото движение, разделящо двете части на новия парк "Артилерийски".

„Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български изкуствен спътник. Наименуван е по космическата програма „Интеркосмос“, в рамките на която е създаден и лети. Построен е в България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) на базата на платформата за сателити „Метеор“.

Спътникът тежи е 1500 кг. и разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством 2 слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност. (по информация на Уикипедия)

Апаратът е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 км с инклинация 81,2° от ракетата „Восток-2М“ от стартова площадка № 43/3 в Плесецк. Събитието е посветено на 1300- годишнината от основаването на българската държава.

Спътникът е все още в орбита, работи и предава информация за частиците около полярните региони. Актуалното му местоположение може да се наблюдава в сайта на stuffin.space

По време на тържествената вечер ще бъде обявена дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на Монумента, като се разчита на подкрепата на българи от страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания. Изпращаме ви снимка на макета на Монумента, който ще бъде представен на форума.

На събитието ще бъдат обявени наградите от конкурса „Идеи за приложение на поликарбонатни и акрилни листове в изграждането на градската среда и интериор“, в който участва проектът Монумент „Интеркосмос България - 1300“. Фирми от Стара Загора вече заявиха участие с материали и труд за реализиране на проекта.

Организатори на събитието са Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, Регионален академичен център Стара Загора и Граждански клуб ЛИПА и Търговско-промишлена палата - Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора.

Форумът се провежда при спазване на всички противоепидемични изисквания и ще се предава онлайн през платформа ZOOM. Линк за свързване:

https://us02web.zoom.us/j/81612900041?pwd=bi9leENPMTEzU3Z0SjlvT1pNazgydz09

Повече информация за събитието вижте на https://www.facebook.com/events/3087022081533777

 

Източник: divident.eu

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?