Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Вандалски действия върху Стария чинарНадписи със спрей, издълбани имена с остър предмет върху кората на вековното дърво от няколко дни са грозната гледка върху стеблото и клоните на близо 700-годишния старозагорски чинар в парк Бедечка. Не са пожалени и съседните млади чинари, деца на вековното дърво. Дори скоро монтираната от общината информационна табела също е надраскана. За всичко това, с тревога съобщиха приятели на Граждански клуб ЛИПА.

Ние на място се убедихме в случилото се, като остро осъждаме вандалската проява. Чинарът е устоял на годините, на историята и ще направим всичко възможно да му се радват и следващите поколения старозагорци и гости на града ни. Чрез вас, медиите и социалните мрежи се надяваме обществеността да прояви гражданска чувствителност, да се противопоставя на подобен вандализъм. Настояваме контролните органи в случая – полиция, прокуратура, РИОСВ и общината да се самосезират по случая. По наши наблюдения върху дървото са се катерили и високо по клоните, където също има човешки отпечатъци. Яявно с опит да се направят на велики, колкото чинара. Някои от надписите биха помогнали на Полицията да открият конкретните извършители и те да бъдат наказани. Готови сме да предоставим и други снимки на контролните органи, гласи позицията на Граждански клуб ЛИПА.

По случая бе запознат и кметът на общината Живко Тодоров. Веднага пред нас той разпореди проверка по случая, както и поръча да се намери възможност за инсталиране на видеонаблюдение и СОТ на чинара.

И всичко това се случва, когато, ние от Граждански клуб ЛИПА, преди седмица получихме добрата вест за откритото финансиране по първия Дарителски кръг за Стара Загора на стойност 10 260 лева. Цялата сума по този наш проект ще вложим по укрепване и социализиране на 700-годишния чинар, за да стане привлекателно място за отдих и общуване с природата на старозагорци, както и туристическа атракция за гостите на града ни.

Преди да започнем с дейности по Проекта, очакваме от РИОСВ, както и от експерти по лесозащита Становище и предписание за дейностите по чинара.
Със Заповед 995/20. 04. 1960 г. На ГУГ старозагорският чинар, намиращ се в парк Бедечка е обявен за природна забележителност. Възраст – около 700 години, обиколка на стеблото – 11,2 м, височина на короната – 17,5 м. По инициатива на Граждански клуб ЛИПА и с участието на близо 200 граждани – ученици, работници от старозагорски фирми, представители на НПО, на общински и държавни служители на два пъти (31 октомври 2012г и 01 юни 2013г) почистиха основно пространството около чинара. Служба Озеленяване към общината, както и концесионерcj Нелсен чистота бяха наши неизменни партньори в двете масови акции, които преоткриха за старозагорци Стария чинар, съобщиха още от Граждански клуб ЛИПА.

Вандали са рисували и дълбали по кората на Стария чинар

Вандали са рисували и дълбали по кората на Стария чинар

Вандали са рисували и дълбали по кората на Стария чинар

Вандали са рисували и дълбали по кората на Стария чинар

Вандали са рисували и дълбали по кората на Стария чинар

Вандали са рисували и дълбали по кората на Стария чинар

Множество надписи по кората на Стария чинар

Вандали са рисували и дълбали по кората на Стария чинар

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?